Mickes guppyblogg

Mickes guppyblogg

En blogg om min guppyodling.

Besök gärna Svenska guppysällskapets hemsida: guppys.se

Axolotl!

AllmäntPosted by Micke Norberg Sat, August 20, 2011 12:18:50

Har införskaffat tre axolotlar för att se om de kan fungera som fiskhimmel för kasserade fiskar. Än så länge verkar de vara lite små och tar endast guppyyngel under 1,5cm. Inte så att de simmar runt och hugger vilt omkring sig, men sakta men säkert "försvinner" fiskarna.

Inte bara guppy i Berlin

AllmäntPosted by Micke Norberg Wed, August 18, 2010 21:41:29

Ett av mina sidoprojekt är att få fram bleeding heart platy som är albino. Problemet har varit den totala avsaknaden av albinogenen bland svenska platy. Så i Berlin fick jag napp hos Claus Osche, han hade en handfull feta wagtail platyhonor som var heterozygota för albino. En av dem fick hänga med hem till Sverige. Claus föreslog att jag skulle sätta henne med albino koi svärdbärare för att få fram albino i f1. Jag velade lite och funderade på om det inte var bättre att satsa på bleeding heart platy istället. Till slut fick ödet avgöra, det fanns helt enkelt inte albinosvärdbärare i Stockholms zooaffärer för tillfället. Men två bleeding heart hanar fick jag tag på! Problemet blir nu att bara hälften av honans förmodade yngel bär på albinogenen och det går inte att veta vilka.

Till mötet

AllmäntPosted by Micke Norberg Tue, February 16, 2010 21:28:56

Kollade igenom vad jag kan tänkas få med till mötet och här är mina aspiranter:

Trekvartsvart svart 2st hanar

Hellblau filigrantrianglar 3st hanar

Filigrantriangel orange 2 st hanar

Galaxy guld 2 st hanar

Trinidad vildform trio

Gr.f blå trekvartsvart svart giessener 1st hona

Blå posthornssnäckor

Vi ses på lördag!

Kaudiyngel

AllmäntPosted by Micke Norberg Sun, February 14, 2010 17:24:03

Mitt ena kaudipar går tillsammans med en grupp wiener smaragdguppy. I akvariet simmar sedan några dagar tillbaks små yngel, idag såg jag att flera av dem faktiskt har små svarta fläckar. Fläckig kaudi!

Black kaudi

AllmäntPosted by Micke Norberg Mon, February 08, 2010 23:05:20

Köpte några fläckiga kaudi på Akvarielagret för ett tag sedan, en art jag alltid tyckt om men aldrig fått tag på. Jag tänkte ha dem som guppykompisar precis som mina dvärgtandkarpar. Självklart kommer jag försöka "förädla" dem och styra färgen mot helsvart.

Hemma hos Klaus

AllmäntPosted by Micke Norberg Sun, January 24, 2010 17:56:54

Idag var vi hemma hos Klaus och hämtade trekvartsvarta vita triangelhonor till min störtzbachhane. Kameran var äntligen med och laddad.

Klaus berättade om sina dubbelsvärd, wiener smaragd, japanblå och så de där märkligt mörka varianterna. Min gissning är att den x-bundna delen av moskvablå har smygit sig in i stammarna. I så fall är det här en japanblå moskva(x):

Och i så fall är det här lite komponenter från wiener smaragd tillsammans med samma x-bundna moskva-gen.

Det fanns också en ännu snyggare moskvawiener i en av alla plastburkar, tyvärr så repig att det inte gick att fota.

Bland scalarer palettciklider och kampfiskar fanns givetvis vanliga wiener smaragd också:

Och en endlerhybrid som gissningsvis är magenta. Kanske samma sort som Gernot Kaden kallar scarlet på sin sida. Jag tror att det här är Klaus stam som även innehåller lutino.

Höll på att glömma. En blond liten american pink white simmade med några honor också:

Mina medhjälpare gjorde allt för att skapa en härligt kaotisk stämning med ficklampa, håvar, slangar och guppypåse i högsta hugg, allt medan jag försökte fotografera och Klaus assistera oss alla.

Jag fick för övrigt även med mig en ofärgad galaxyhona till mina trekvartsvarta röda hanar. De som inte fick följa med på guppymötet igår.

Tack Klaus!

Till nya ägare på Guppymötet?

AllmäntPosted by Micke Norberg Fri, January 22, 2010 23:31:39

Guppymöten är en bra möjlighet att försöka lura av sig lite fiskar som blivit över. Imorgon följer de här lirarna med, vi får se vilka jag klarar av att ge bort...

Blond fullröd

Blond micariff

Grå micariff

Blond störzbach

Blond trekvartsvart röd

Coola Miami

AllmäntPosted by Micke Norberg Sun, January 17, 2010 21:38:22

Nu är jag hemma från min Miamiresa. Vädret var väl sådär... Kallaste perioden på trettio år sades det, vilket innebar en ynka minusgrad och nån snöflinga. Rena vårvädret.

Tyvärr försvann alla djuren med plusgraderna och min förhoppning att kanske kunna håva upp någon souvenir(dvärgtandkarpar) bleknade snabbt. Det närmaste jag kom var några killi(?), bild ovan, i en av dammarna på Lion Country Safari samt ett gäng Gambusia(?) i en park. Båda gångerna omöjliga att håva upp och dessutom kanske inte helt i min smak. Gambusiorna var inplanterade som myggbekämpare i en konstgjord sumpmark med fina gångbroar för besökare. Här växte bland annat hornsärv, pistia och vanlig gul näckros.

Vi besökte även Neighborhood Fish Farm som tyvärr också var hårt drabbade av det kalla vädret. I betongkaren simmade dock lite fina guppy av olika amerikanskt blaffiga sorter samt en hel del "feeders-guppy".

De hade även lite kaxiga halvnäbbar och för Sverige ovanliga guldfiskar. Ångrar lite att jag inte köpte med mig några halvnäbbar eller feeders som souvenir.

Hänt i huset

AllmäntPosted by Micke Norberg Fri, December 18, 2009 05:28:01

Hos magentorna från Kenneth simmade det plötsligt lite yngel för någon vecka sedan. Honorna var inte direkt tjocka innan så glatt överraskad fann jag mig själv letandes efter nån gammal yngelkasse bland slangar, pumpar och annat akvaristiskt bråte. Fem yngel räddades och ett till simmade i går kväll bland de stora fiskarna.

Jag har för övrigt tänkt klart (?) kring magentornas framtid. Då färgen i sig själv inte är så där värst knallig tänkte jag korsa in full red från en fullröd albinohane (Horst). Tanken är här att bli av med den moskvablå fronten (Y-bundet) och få till en fullröd albino magenta. Jag behåller förmodligen även den ursprungliga färgen i en linje.

Har givetvis köpt lite nya fiskar... Två pink (3/4-svarta) honor (Hornbach), ett par 3/4-svarta leoparder (Djurmagazinet Farsta), två moskvablå hanar (Stockholm zoovaruhus, Kungens kurva), två 3/4-svarta röda hanar (Djurmagazinet Farsta) och en extremt vitfenad grå micariffhona (Hornbach).

De moskvablå hanarna går nu med min lilla abnormishona och en av pinkhonorna. Moskvablå och pink i kombination blir det som numera kallas panda. Och en äkta dvärg(abnormis) panda måste ju bli elakt söt!

Den andra pinkhonan går med de två 3/4-svarta röda hanarna som för övrigt ser ut att vara fullröda under det svarta. Jag har väl inga större förhoppningar men med lite tur kan de röda näsorna lysa igenom pinkanlaget om så där två generationer. Annars är det väl helt ok hanar att korsa in i en pinklinje.

Leoparderna kunde jag bara inte låta bli. Stjärtfenan är knalligt gul och röd med ovanligt stora svarta punkter och svart kant. Färgkombinationen gör sig nog bäst på en lite mer storfenad guppy så det här får bli min andra halvmåneguppyvariant. Här återstår dock en hel del arbete med fenvinklar.

Olycksfilter

AllmäntPosted by Micke Norberg Wed, December 02, 2009 15:54:57
På grund av en olycka med som jag tror ett oanvänt filter som slogs igång, så dog två av mina halvmånehanar. Förhoppningsvis hann de göra det de skulle innan olyckan. Nu blir det till att vänta på yngel och uppfödning av dessa.

Next »