Mickes guppyblogg

Mickes guppyblogg

En blogg om min guppyodling.

Besök gärna Svenska guppysällskapets hemsida: guppys.se

WS vs WS

OdlingPosted by Micke Norberg Fri, March 29, 2013 16:34:16

Så här olika kan det tydligen bli. Den övre herren är min "egna" stam som har sitt ursprung i bortgallrade hanar från Klaus wiener smaragd dubbelsvärd ev. med lite nytt blod inkorsat från Gernots wiener smaragd. Han är också purple body vilket ger ett lila skimmer över större delen av kroppen, lite på bekostnad av det gröna som inte är så tydligt. Jag tycker särskilt om de flerfärgade svärdet med tillhörande ryggfena. Noterbart är att de röda fläckarna går mer i orangerosa.

Den undre herrens pappa är Gävle rubinhanen jag hittade hos Björn för en tid sedan. Mamma är saddleback endlerhybrider från Bjarne. Av någon anledning har han fått en mer omfattande rödprickighet som även täcker en del av magen. Färgen är dessutom riktigt knallröd. Svärd och ryggfena har fått en lite mesigare gul färg. Hanen bör dessutom hellblau heterozygot vilket jag inte ser som en fördel i en rödprickig stam.

Den första hanen går med en exakt likadan bror och tre röda dubbelsvärdshonor från Björn. Min förhoppning är här att göra en ny Gävle rubinstam, denna gång helt utan hellblau. Den rödprickiga hanen går med vanliga wiener smaragdhonor med en förhoppning om att skapa en färggladare wiener smaragdstam som även är utfärgad på magen. Jag har ytterligare en wienerlinje där jag korsar in lutino

Nålar

OdlingPosted by Micke Norberg Sun, January 06, 2013 18:29:13

Börjar få ordning i nya guppyrummet och lyckades få till några första bilder. Efter min vildguppyhane (en riktig spade, se nedan) och blonda halvsvarta vita honor fick jag påfallande många nålstjärtar. Ja, eller med nålstjärtspotential i varje fall:

Miss igen

OdlingPosted by Micke Norberg Tue, January 03, 2012 12:04:08

Jag har försökt återskapa Olof Bobergs klassiska lyra genom åtskilliga korsningar utan att lyckas. Mitt senaste försök var att korsa y-bundet filigran översvärd med den x-bundna lubralyran. Tyvärr blev det som jag befarade och filigranet döljer rubralyra och färger fullständigt. Ja eller i stort sett, lyran sabbar översvärdet något, så det blev varken lyra eller översvärd. En rosa nyans kan även anas i ryggfenan. Hanarna går nu med röd neon honor i ett försök att byta ut x:et och gå i en helt annan riktning, med lite tur blir det så här:(http://swampriveraquatics.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/hyui.jpg)

Filigran(y) rubra(x):

3-spots rubra

OdlingPosted by Micke Norberg Sun, January 01, 2012 14:37:58

Nu är mina nya favoriter i stort sett fullt utfärgade. Det känns som om det här blev en riktig fullträff som visar rätt färger från både x och y. Jag har korsat en handfull av hanarna med blonda halvsvarta vita honor för att filtrera bort oönskade x ur den här stammen. En stor kull med yngel(en del albino) är redan född och hoppas kunna göra en återkorsning med 3-spots rubra hanar och få stammen "klar" nästa generation.

Den ljusgröna magen som jag tror kommer från rubra skiftar ibland i rött. Ryggfenan drar åt orange och bakkroppen åt rosa inramat av vitt. Bilderna visar samma fisk, noterbart är att zebrinus/tigrinus har gett olika antal ränder i bakkroppen på höger och vänstar sida. Återstår att se vad jag siktar på för fenform, det lutar åt lyra, men översvärd är också möjligt.

Filigran ÖS x halvsvart vit

OdlingPosted by Micke Norberg Thu, November 10, 2011 18:31:56

Här är f1 efter ytterligare ett kors med min oumbärliga blonda halvsvarta vita stam. Pappa är filigran översvärd som visade sig vara y-bundet. Man kan tydligt se filigranmönstret i framkroppen. Stjärtfenan hos f1 hanarna blev aldrig nån stor triangel utan snarare en fladderfena i normalfallet. I f2 räknar jag med att få tillbaks filigranöversvärdet utan halvsvart. De hanarna ska då jämföras med en filigran ÖS x rubralyra som gav snygga filigran ÖS redan i f1. Den korsning som bidrar med det x som på bästa sätt kompletterar y-filigranet ska jag odla vidare på. Upp till bevis.

3-spots x rubra f1

OdlingPosted by Micke Norberg Thu, October 13, 2011 14:25:55

Här är första bilden på mina nya favoriter. Jag korsade en 3-spotshane med rubrahonor från Björn och fick med mig rätt färger från båda håll. Fiskarna är fortfarande mycket unga och jag räknar med att det blir ett översvärd och skarpare färger. Av någon anledning är de oranga mot grönt underlag i magtrakten, ingen av föräldrarna visar den oranga färgen... Den färgade ryggfenan kommer från rubra.

Possitiv gallring

OdlingPosted by Micke Norberg Sun, August 07, 2011 17:29:28

Gjorde en possitiv gallring i burken med rubralyror. De tjugofem bästa honorna och nio hanar valdes ut och flyttades till ett större akvarium. Där ska de få gå tillsammans ett par månader och sedan ska jag börja samla yngel. Några honor var blonda men ingen blond hane höll måttet. Alla hanar var kanske inte klockrena men jag har försökt få med alla önskade anlag. Till exempel kompenserades en svag lyra med en snygg ryggfena. Alla hanar hade dock symetriskt långa "svärd".

3-spot x filigran ÖS

OdlingPosted by Micke Norberg Sun, July 17, 2011 19:54:30

Här är min 3-spot hane. Just nu börjar ett tiotal stora honor fylla ett hundralitersakvarium med yngel efter honom. Honorna är från Björn och bär förhoppningsvis på filigranmönstrad ryggfena och ett dito översvärd. Kan lätt bli min finaste fisk!

Rio Tokatills

OdlingPosted by Micke Norberg Tue, April 26, 2011 21:47:26

Så här kan en Rio Tocantins hane se ut om man lyckas träffa den med kamera och blixt. Intressant är den gula stjärtfenan som ibland kan få ett litet undersvärd eller en kort lyra. Den gula färgen är inte stabil i stammen, då fenan ibland är ljust vitblå och ibland "sotigare". Den oranga fläcken i stjärtfensroten med medföljande vit kant och den av grönt inringade svarta pricken verkar finnas hos alla hanar. Det ljusblå fältet över kroppen finns där men blir egentligen bara riktigt synligt i kamerablixtens sken. Hanen på bilden är för övrigt den största av alla mina tocantin-hanar, max 2cm... Sammantaget börjar man ju undra vad resultatet skulle bli om man tog sig för att göra en "riktig guppy" (Björncitat) av det hela.

En korsning med utställningsguppy skulle:

¤ Öka storleken. Stammen är starkt inavlad och förmodligen inte storväxt ens från början.

¤ Räta ut den rundade pannan/ryggen, ett tydligt tecken på obefintligt urvalvalsodling.

¤ Förlänga svärdet/en, nu är det förmodligen hämmat av olika supressorgener.

¤ Öka färgmättnaden. Vildguppy verkar lite för bra på att humörstyra färger, har jag fått för mig,

Sedan återstår en lyckad överkorsning av en färgad ryggfena och vips, en utställningsguppy!

Bingo!

OdlingPosted by Micke Norberg Mon, April 18, 2011 18:36:33

Idag fick jag mina första albinoplaty! Efter att åtta-tio honor fött utan ett endaste albinoyngel så var jag nära att ge upp. Men så var de plötsligt där, två stycken albino, bland ett femtontal andra i en nyfödd kull. Jag hoppas nu kunna få några albino till och även på att så många som möjligt ska bli hanar.

Bild kommer.

Next »