Mickes guppyblogg

Mickes guppyblogg

En blogg om min guppyodling.

Besök gärna Svenska guppysällskapets hemsida: guppys.se

Colombia Häljarp

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Thu, October 03, 2013 13:35:40
För ett halvår sedan hittade jag en bild på riktigt snygga vildguppy på facebooksidan Guppyträsket. Tyvärr hade fotografen inte fiskarna kvar, så de verkade inte möjliga att få tag på. Men så plötsligt råkade jag för ett par veckor sedan se en suddig bild på Blocket där någon sålde vildguppy. Jag kände igen stammen direkt och tog kontakt med odlaren. Nu simmar nästan tjugo vildguppy ursprungligen från Colombia i en burk här hemma. Jag tycker mycket om stammen och har såklart stora planer för den. Alla hanar har det gula fältet i framkroppen men bara två har färg i ryggfenan.


Foto: Daniella Alexandersson

En ny rubra

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Wed, May 30, 2012 15:13:45
På mötet hos Olle gjorde jag ett riktigt fynd! I ett blandat gäng med hanar av lyrtyp simmade några mycket gröna lirarere. Att de bär rubra på x verkar troligt men nånting har hänt med den övriga täckfärgen. Exakt vad det är för färg vet vi inte men den finns inte i nån annan av Olles stammar. Björn och jag tog varsin hane för fortsatt odling. Bilden är inte helt rättvisande då färgen är lite mer mintgrön, mintrubra!?

En riktig spade

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Mon, January 02, 2012 17:11:24

Många gånger är det som beskrivs som spadstjärt istället en ojämn, dålig och/eller gammal rundstjärt. I akvariet med Colombia VF guppy på Akvarielagret hittade jag däremot en herre med hyffsat korrekt stjärtfena. Lägg märke till stjärtfenans övre och undre kanter som är parallella. Ryggfenan är tyvärr ofärgad och den övriga färgen något matt. Hanen går nu som vanligt med en blond halvsvart vit hona, vi får se vad det blir i f2.

Gävle rubin dubbelsvärd

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Tue, November 08, 2011 12:24:30

Åkte förbi hemma hos Björn i förra veckan. I guppysoppaakvariet simmade några riktigt röda dubbelsvärd med en med vitt inringad svart punkt i framkroppen. Jag var mogen nog att inte ta med dem med en gång för att sova på saken. Dan efter var jag svag nog att be honom ta med dem till mötet hos Klaus då jag klurat ut idén att korsa dem med saddlebackhonor. Honorna fick jag av Bjarne. Nu är ju inte dubbelsvärd riktigt min grej men de här var riktigt grymma. Med lite tur kan jag selektera bort det undre svärdet och skapa nånting nytt. Tack Björn och Bjarne.

Redchest

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Tue, August 02, 2011 16:19:29

Köpte en redchest endler för en tid sedan som visade sig vara kass. Nu har jag inhandlat två något piggare grabbar:

Jag är inte helt säker på vad jag ska göra med dem än... Eventuellt så hamnar de röda i en stam med flavus rundstjärt som jag plockade hem från Klaus för nån vecka sedan. Just nu går redchestarna med blonda halvsvarta vita honor då flavus för tillfället befinner sig på tre metallichanar...

Filigran översvärd

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Thu, March 31, 2011 22:11:27

Fick med mig två filigran översvärds hanar från Klaus i lördags. Min plan är att korsa dem med en blond halvsvart vit triangelhona för att flytta över filigranteckningen och översvärdet från hanarna till f1 döttrarnas ena x. Klaus saknade tillhörande honor därav denna gentekniska fint.

I nästa steg hade jag tänkt para f1 döttrarna med rundstjärtade galaxyhanar för att se om det går att få till en översvärdsgalaxy. Det experimentet är väl inte helt uteslutet än men jag tror jag blivit lite förtjust i ormskinnen och funderar på att odla rent dem istället.

De två hanarna skiljer sig något åt då den ena har en lilaskimrande bakkropp och orangerött översvärd. Båda hanarna stammar från Tobis guppyskrubb i Berlin.

Santa Maria

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Sun, February 27, 2011 20:35:19

Fick med mig en trio Santa Maria-hanar från mötet Hos Robban... Hanarna går nu med några spjutstjärtshonor i karantän. Min förhoppning är att Santa Marians y-bundna svarta färg och dito lyra ska gå att kombinera med spjuthonornas x-bundna stjärtfensfärg och dominant/recessiva spjutgener för att skapa en Santa Maria spjutstjärt.

Uppdaterat 1/3:

Släppte även ner sex wiener smaragdhonor till hanarna för att försäkra mig om att få kopior av Santa Mariahanarna framöver. Spjutkorsningen får nog hur som helst anses vara ett experiment för att se om spjutstjärtgenetiken fungerar som jag tror.

Santa Maria lyra:

Spjutstjärtshona:

Santa Maria är humörbetingat. Så här ser en mindre glad hane ut:

Metallic gold

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Thu, February 17, 2011 20:56:26

Knackade ihop en tabell över mer eller mindre kända guppyfärger och deras arvsgång nyligen. Under arbetet snubblade jag över metallic gold på Guppydesigners hemsida: http://guppydesigner.com/index.php/current-stock/668-full-yellow Jag insåg då att sett den här genen förr och det i svenska zooaffärer, bara det att jag alltid trott att det rörde sig om halvsvarta micariff. Nu finns det förmodligen en risk att mina nya honor är just micariffer men jag tror jag hittat rätt.

Två nyinköpta halvsvarta metallic gold-honor går nu i karantän med två hellblau galaxy rundstjärtshanar. Min förhoppning är att blanda in det x-bunda metallic gold i min reflexstam genom nån sorts lyckosam överkorning. Förhoppningsvis då utan halvsvart och triangelfenan.

Måste ha

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Wed, December 08, 2010 19:28:37

Mitt i julstöket sprang jag förbi Arken zoo i Kista centrum och gjorde ett litet fynd. Bland några galaxy simmade en karismatisk herre som uppenbarligen bar på APW. Det verkade också som om ögonen skiftade lite i vinrött villket skulle kunna vara lutino. Om det är lutino eller blond grundfärg återstår att se även om blond är mest troligt. Det här är en sån där fisk man knappast kan odla rent och även om man lyckas återskapa färgkombinationen i f2 så blir väl fenformen lite vad som helst. Men riktigt snygg är den!

Nytt Klaus-fynd

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Mon, November 22, 2010 19:33:54

På mötet hos Klaus för en månad sedan såg jag en intressant hane bland ett gäng ynghanar som borde ha varit filigranmönstrade. Klaus tog med sig översvärdshanen till mötet hos mig i lördags. Dessutom fick jag ett gäng albinohonor av helröd typ, kanske inte helt optimalt men ev. kommande grå yngel är med största säkerhet efter min nya superhane:

Next »