Mickes guppyblogg

Mickes guppyblogg

En blogg om min guppyodling.

Besök gärna Svenska guppysällskapets hemsida: guppys.se

Godisfilter

TeknikPosted by Micke Norberg Sun, April 17, 2011 21:13:18

Så här ser mina godisburkfilter ut. I botten har jag lite grövre grus för att hålla burken på plats, dessutom fungerar det som sedimentationsutrymme. Jag köpte 5cm blå filtermatta på Hornbach för att det var billigt, egentligen räcker tre cm. Det vita röret är ett vanlig avloppsrör med ett hål borrat i sidan för luftslanggenomföring. Hålet håller även slangen på plats och luftstenen på rätt höjd.

Yngelkasse

TeknikPosted by Micke Norberg Thu, April 14, 2011 19:47:13

Tråcklade ihop en riktigt bra födkasse för nån vecka sedan. Måttet är rymliga 43x20x20cm och den är gjord av "rosnät" köpt i en handelsträdgård, sidorna är ihopsydda med "snörbollen"-plasttråd och själkstygn. Kortsidorna är i överkant stärkta med två fastsydd plaströr som också är en del av upphängningsanordningen. Det hela verkar fungera riktigt bra och enda nackdelen är att små honor och hanar smiter igenom nätmaskorna, min förhoppning är dock att de är för små för att äta yngel...

I akvariet går f1 och några f2 efter Kmia x fullred albino, stora hanar och honor i kassen, smala smitare och yngel utanför. Märkligt inga albinoyngel än...

Microskop!

TeknikPosted by Micke Norberg Mon, December 27, 2010 22:45:12

Fick mitt önskade microskop i julklapp! Idag provade jag att ta bilder på en liten avlivad hona i grå grundfärg. Den guldfärgade iridofor-xantofor-effekten hittade jag på honans gällock (bild1). En bild på en gäle blev väl ok (bild2). Man ser tydligt de svarta pigmenten (melanoforer) i huden samlade i fjällkanterna (bild3). De röd-gula pigmenten (erythroforer och möjligen xantoforer) kan anas mellan fenstrålarna (bild4). Blåreflekterande iridoforer glittrar ordentligt (bild5).

Om det går att se olika parasiter vilket är huvudsyftet återstår att se.

Pumpaläns

TeknikPosted by Micke Norberg Thu, December 02, 2010 20:17:32

Nu har jag fått igång och fintrimmat mitt nya luftsystem. En större luftpump köptes in och kopplades via 16mm elrör som matarledning till alla akvarium. Från elröret som går runt hela guppystugan har jag dragit ner vanlig luftslang till respektive akvarium. För att ansluta luftslangen till elröret borrade jag ett lite för litet hål och tryckte in luftslangen som då tätade sig själv. Luftängden justeras med vanliga plastklämmor. Det hela fungerar lite över förväntan och ljudnivån på själva pumpen överröstas av ett milt väsande från sådär 25 syrestenar varav en del är riktiga luftbomber. Jag är mycket nöjd med hela arrangemanget som är mycket driftsäkrare än vattenpumpar som måste kontrolleras efter vattenbyten eller strömavbrott. Enda nackdelen är möjligen att luftpumpen bidrar med mindre värmealstring till akvarierna så här vintertid än alla vattenpumpar gjorde.

Just nu

TeknikPosted by Micke Norberg Wed, October 06, 2010 16:10:10

Så här ser det ut i guppystugan just nu:

Överst står ett gäng tolv- och tiolitersakvarier för små linjer och kullar. Längst bort på övervåningen står fyra 40-litersakvarier för Rio tocantins, hellblau galaxy, lyrsvärdbärare x platy och black orange. I den undre raden står sex akvarier på drygt 100 liter vardera, här driver jag upp större kullar och håller enstaka stammar i sin helhet. Plastburkarna på akvariet i mitten använder jag för att flytta runt fiskar. Den vänstra lite högre burken är mitt "fotoakvarium", en plastburk för livsmedel inköpt på konsum typ. Stående under lysrören blir bilderna helt ok.

Utmed andra väggen har jag mina 26 godisburkar för födande honor. Varje burk innehåller tre liter vatten, lite javamossa, en posthornssnäcka och så givetvis en guppyhona. Javamossan fungerar som yngelskydd och växer dessutom helt ok trots den bristfälliga belysningen. Posthornsnäckan tar hand om överblivet foder och håller burken ren från alger. Dessutom stimulerar posthornssnäckan en liten infusoriekultur. När honan fött får ynglen gå kvar i godisburken nån vecka för att få nära till infusorier och skalad artemia. Jag har borrat hål i burkarnas lock för att lätt kunna utfodra honor och yngel.

Under godisburkarna skymtar mina tre sjuttiolitersakvarier. Där går flamenco dancer, japanblå röda översvärd elongated dorsal och ett gäng black endler pond.

Solfilm

TeknikPosted by Micke Norberg Sun, February 14, 2010 12:34:16

Fixade till en av de nya tvådelade guldfiskburkarna igår. Baksida och botten täckte jag med solfilm från Biltema, grymt billigt, typ 40 kr för sex meter. Lätt att sätta fast också, spraya glaset med vatten och lägg på filmen, dra bort överflödigt vatten med medföljande plastflärp och skär rent efter kanterna på akvariet. Kniv finns med. Blir det fel är det bara att börja om. Filmen sitter sedan fast med hjälp av statisk elektrisitet. Filmen är inte 100 %-igt täckande men har man inga lampor bakom akvariet är den svart.

Av nån anledning blev det guppy i ena halvan av burken.

Min guppyfarm

TeknikPosted by Micke Norberg Tue, November 24, 2009 09:13:24

Här är min guppyodling:

Akvariet längst till höger är på 37l och de tre till vänster på 12l. Gurkburkarna är mindre och på väg ut ur systemet. Igår fick guldfiskarna tränga ihop sig lite så att jag fick 63 + 37l till för guppy.