Mickes guppyblogg

Mickes guppyblogg

En blogg om min guppyodling.

Besök gärna Svenska guppysällskapets hemsida: guppys.se

Colombia Häljarp

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Thu, October 03, 2013 13:35:40
För ett halvår sedan hittade jag en bild på riktigt snygga vildguppy på facebooksidan Guppyträsket. Tyvärr hade fotografen inte fiskarna kvar, så de verkade inte möjliga att få tag på. Men så plötsligt råkade jag för ett par veckor sedan se en suddig bild på Blocket där någon sålde vildguppy. Jag kände igen stammen direkt och tog kontakt med odlaren. Nu simmar nästan tjugo vildguppy ursprungligen från Colombia i en burk här hemma. Jag tycker mycket om stammen och har såklart stora planer för den. Alla hanar har det gula fältet i framkroppen men bara två har färg i ryggfenan.


Foto: Daniella Alexandersson

WS vs WS

OdlingPosted by Micke Norberg Fri, March 29, 2013 16:34:16

Så här olika kan det tydligen bli. Den övre herren är min "egna" stam som har sitt ursprung i bortgallrade hanar från Klaus wiener smaragd dubbelsvärd ev. med lite nytt blod inkorsat från Gernots wiener smaragd. Han är också purple body vilket ger ett lila skimmer över större delen av kroppen, lite på bekostnad av det gröna som inte är så tydligt. Jag tycker särskilt om de flerfärgade svärdet med tillhörande ryggfena. Noterbart är att de röda fläckarna går mer i orangerosa.

Den undre herrens pappa är Gävle rubinhanen jag hittade hos Björn för en tid sedan. Mamma är saddleback endlerhybrider från Bjarne. Av någon anledning har han fått en mer omfattande rödprickighet som även täcker en del av magen. Färgen är dessutom riktigt knallröd. Svärd och ryggfena har fått en lite mesigare gul färg. Hanen bör dessutom hellblau heterozygot vilket jag inte ser som en fördel i en rödprickig stam.

Den första hanen går med en exakt likadan bror och tre röda dubbelsvärdshonor från Björn. Min förhoppning är här att göra en ny Gävle rubinstam, denna gång helt utan hellblau. Den rödprickiga hanen går med vanliga wiener smaragdhonor med en förhoppning om att skapa en färggladare wiener smaragdstam som även är utfärgad på magen. Jag har ytterligare en wienerlinje där jag korsar in lutino

Nålar

OdlingPosted by Micke Norberg Sun, January 06, 2013 18:29:13

Börjar få ordning i nya guppyrummet och lyckades få till några första bilder. Efter min vildguppyhane (en riktig spade, se nedan) och blonda halvsvarta vita honor fick jag påfallande många nålstjärtar. Ja, eller med nålstjärtspotential i varje fall:

En ny rubra

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Wed, May 30, 2012 15:13:45
På mötet hos Olle gjorde jag ett riktigt fynd! I ett blandat gäng med hanar av lyrtyp simmade några mycket gröna lirarere. Att de bär rubra på x verkar troligt men nånting har hänt med den övriga täckfärgen. Exakt vad det är för färg vet vi inte men den finns inte i nån annan av Olles stammar. Björn och jag tog varsin hane för fortsatt odling. Bilden är inte helt rättvisande då färgen är lite mer mintgrön, mintrubra!?

Miss igen

OdlingPosted by Micke Norberg Tue, January 03, 2012 12:04:08

Jag har försökt återskapa Olof Bobergs klassiska lyra genom åtskilliga korsningar utan att lyckas. Mitt senaste försök var att korsa y-bundet filigran översvärd med den x-bundna lubralyran. Tyvärr blev det som jag befarade och filigranet döljer rubralyra och färger fullständigt. Ja eller i stort sett, lyran sabbar översvärdet något, så det blev varken lyra eller översvärd. En rosa nyans kan även anas i ryggfenan. Hanarna går nu med röd neon honor i ett försök att byta ut x:et och gå i en helt annan riktning, med lite tur blir det så här:(http://swampriveraquatics.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/hyui.jpg)

Filigran(y) rubra(x):

En riktig spade

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Mon, January 02, 2012 17:11:24

Många gånger är det som beskrivs som spadstjärt istället en ojämn, dålig och/eller gammal rundstjärt. I akvariet med Colombia VF guppy på Akvarielagret hittade jag däremot en herre med hyffsat korrekt stjärtfena. Lägg märke till stjärtfenans övre och undre kanter som är parallella. Ryggfenan är tyvärr ofärgad och den övriga färgen något matt. Hanen går nu som vanligt med en blond halvsvart vit hona, vi får se vad det blir i f2.

3-spots rubra

OdlingPosted by Micke Norberg Sun, January 01, 2012 14:37:58

Nu är mina nya favoriter i stort sett fullt utfärgade. Det känns som om det här blev en riktig fullträff som visar rätt färger från både x och y. Jag har korsat en handfull av hanarna med blonda halvsvarta vita honor för att filtrera bort oönskade x ur den här stammen. En stor kull med yngel(en del albino) är redan född och hoppas kunna göra en återkorsning med 3-spots rubra hanar och få stammen "klar" nästa generation.

Den ljusgröna magen som jag tror kommer från rubra skiftar ibland i rött. Ryggfenan drar åt orange och bakkroppen åt rosa inramat av vitt. Bilderna visar samma fisk, noterbart är att zebrinus/tigrinus har gett olika antal ränder i bakkroppen på höger och vänstar sida. Återstår att se vad jag siktar på för fenform, det lutar åt lyra, men översvärd är också möjligt.

Filigran ÖS x halvsvart vit

OdlingPosted by Micke Norberg Thu, November 10, 2011 18:31:56

Här är f1 efter ytterligare ett kors med min oumbärliga blonda halvsvarta vita stam. Pappa är filigran översvärd som visade sig vara y-bundet. Man kan tydligt se filigranmönstret i framkroppen. Stjärtfenan hos f1 hanarna blev aldrig nån stor triangel utan snarare en fladderfena i normalfallet. I f2 räknar jag med att få tillbaks filigranöversvärdet utan halvsvart. De hanarna ska då jämföras med en filigran ÖS x rubralyra som gav snygga filigran ÖS redan i f1. Den korsning som bidrar med det x som på bästa sätt kompletterar y-filigranet ska jag odla vidare på. Upp till bevis.

Gävle rubin dubbelsvärd

Nya fiskarPosted by Micke Norberg Tue, November 08, 2011 12:24:30

Åkte förbi hemma hos Björn i förra veckan. I guppysoppaakvariet simmade några riktigt röda dubbelsvärd med en med vitt inringad svart punkt i framkroppen. Jag var mogen nog att inte ta med dem med en gång för att sova på saken. Dan efter var jag svag nog att be honom ta med dem till mötet hos Klaus då jag klurat ut idén att korsa dem med saddlebackhonor. Honorna fick jag av Bjarne. Nu är ju inte dubbelsvärd riktigt min grej men de här var riktigt grymma. Med lite tur kan jag selektera bort det undre svärdet och skapa nånting nytt. Tack Björn och Bjarne.

3-spots x rubra f1

OdlingPosted by Micke Norberg Thu, October 13, 2011 14:25:55

Här är första bilden på mina nya favoriter. Jag korsade en 3-spotshane med rubrahonor från Björn och fick med mig rätt färger från båda håll. Fiskarna är fortfarande mycket unga och jag räknar med att det blir ett översvärd och skarpare färger. Av någon anledning är de oranga mot grönt underlag i magtrakten, ingen av föräldrarna visar den oranga färgen... Den färgade ryggfenan kommer från rubra.

Next »