Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Lyrprojektet

2012Posted by Björn Thu, September 13, 2012 21:21:36

De som följer min blogg borde veta vid det här laget, att jag är en dubbelsvärdsfantast. Men tydligen kan man lära om, i alla fall lite…

Projektet som jag nu har påbörjat vidgar mitt något snäva intresse, jag ska nämligen försöka mig på att odla en stam lyrstjärtar. Ursprungshanen kommer från Olle Bobergs odlingar, Olle är för övrigt en av Europas mest välkände lyrstjärtsodlare, mer om detta i kommande medlemstidningen. Hursomhelst, i maj hade vi möte hemma hos Olle och då hittade Micke Norberg två gröna dubbelsvärd/lyrstjärtar i ett akvarium. Eftersom jag alltid är svag för gröna fiskar tiggde jag åt mig en av hanarna medan Micke behöll den andra. Av någon anledning har jag fått för mig att min stam ska odlas i lyrstjärtsstandard. Så här såg Olles gröna hane ut.

Eftersom jag har tagit liknande hanar tidigare från denna stam (se detta inlägg) så misstänkte jag vilket ”Y” hanen bar på och det visade sig i F1 att jag hade rätt. Här följer bild på två söner.

Det som kommer att bli spännande är vad som kommer att komma i F2, eftersom det är då de X-bundna anlagen dyker upp. Då kommer även de första lyrliknande fiskarna att visa sig eftersom det verkar som att lyranlaget i detta fall är X-bundet. Det ska även bli intressant och se hur svårt det är att odla standardriktiga lyror i jämförelse med dubbelsvärd. Jag är ganska övertygad om att det är betydligt svårare…

Återkommer om cirka ett halvår med en ny lägesrapport i lyrprojektet. Under tiden blir det som vanligt mest dubbelsvärd.

MVH Björn


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.