Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Ursprunglig röd neon

2012Posted by Björn Thu, December 13, 2012 22:47:05

Så här i juletid vill jag visa lite röda fiskar och därför passar detta inlägg bra. Från utställningen i Tyskland fick jag med mig en trio röd neon dubbelsvärd från Daniel Schröder. Här bild på en av hanarna.

Den stammen som Schröder har kommer ursprungligen ifrån den Svenske odlaren Håkan Turesson vilken odlade fram flera varianter av röd neon. Den första varianten han odlade fram var den som jag nu fick hem från Tyskland med grön stjärtrot och gul ryggfena och snygga svärd. Variant två vilken jag har haft sedan 2009 är helröd med dåliga svärd. Mer om hur Turesson odlade fram sina röd neon kan man läsa här.

Åter till nutiden, de fiskar jag fick hem från Tyskland sattes med mina röd neon vilket innebar att jag korsade djur ett gemensamt ursprung för sisådär tio år sedan. Resultatet blev som förväntat ganska rött men svärden är inte de bästa. Men de kan lätt förbättras ifall jag bestämmer mig att fortsätta med just denna kombination av röd neon men troligen fortsätter jag med den som jag har haft sedan 2009.

Vad som överraskade mig var att Turessons gamla stam fortfarande verkar uppdelad i Y och X-bundna anlag på samma sätta som när han slutade odla den. Beviset för detta är att vissa söner till Tysklandsfiskarna inte har någon färg i ryggfenan när jag parade de med ett blankt X, en sådan hane syns på sista bilden. Jag hade trott att alla anlag numera skulle sitta på Y, men där hade jag fel. Jag har nu tagit döttrar till Tysklandsfiskarna för att se exakt vad som sitter på X.

Kul i alla fall att ha alla ”gamla svenska” anlag i sin anläggning ifall man får för sig att man behöver de.

God jul på er ifall jag inte hinner med något mer inlägg innan jul!

MVH Björn