Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Tobi's översvärd

2014Posted by Björn Fri, May 09, 2014 21:40:08

Förra hösten tog en medlem hem en översvärdshane från Tyskland, närmare bestämt från den relativt kände odlaren Tobias Bernsee. Vi har alla följt Tobis blogg där han visar bilder på korsningsprojekt och hans översvärdsstammar. Översvärdshanen kommer från en stam som Tobi odlat sedan 2004 (mer finns att läsa om stammen i senaste guppybrevet) men jag ville egentligen bara prova de olika anlag som fanns i stammen. Eftersom Tobi nyligen hade flyttat hade han bara en hane att avvara, vilken jag emottog med glädje. När jag fick hanen tyckte jag att den var riktigt snygg färgmässigt och jag bestämde mig därför att försöka odla lite på stammen d.v.s. inte bara korsa runt. Så här såg hanen från Tobi ut.

Eftersom det inte fanns några tillhörande honor med satte jag honom med ett gäng honor med olika anlag bl.a. röd neon och VEG (Vienna emerald gene = wiener smaragd genen, vilken ger grönaktig framkropp, gul ryggfena och ibland svärd). Så det blev några olika varianter av söner. Här suddiga bilder på F1-sönerna (får försöka ta några bättre när de blir äldre). Översta hanen i nedersta bilden till höger är inte en son till översvärdshanen så bry er inte om den.

Ingen av kombinationerna i F1 blev någon supersuccé men det spelar ingen roll för nu börjar F2 färga ut och då kommer jag börja välja bland hanar som ser ut som ursprungshanen (vilken för övrigt fortfarande lever) för att odla vidare på stammen.

Med vänlig hälsning Björn