Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Äkta Boberglyra rond 1

2014Posted by Björn Tue, January 28, 2014 20:56:05

Som ni vet har vi lyckats hitta på den ”utdöda” Boberglyran och nu börjar mina första avkommor att färga ut. Misstänker att jag kommer att göra många korsningar med stammen, dels på grund av lära mig mer om hur färgmönstret nedärvs men också för att hitta en variant som jag vill satsa permanent på. Första honorna jag satte till hanarna var vad jag hade till hands och som verkade vara intressanta att använda i lyr-försöken. Honorrna hade två olika X-kromosomer 1) ett X som med andra dubbelsvärdsstammar ger lyraktiga dubbelsvärd och det andra X:et var det som vi kallar strössel.

Här presenteras så de första avkommorna till de äkta Boberglyrorna och som ni ser så ger de två X:en två helt olika typer.

X:et som ger lyra tillsammans med en del andra stammar ger i detta fall en helt fylld stjärtfena och en form som mer påminner om rundstjärt istället för lyra. Intressant fenomen men inget att odla vidare på. Den andra varianten är mer intressant och här ser man tydlig strösselgenomslaget bl.a. i form av tvärränderna på bakkroppen. Dessa hanar fortsätter jag med för återkorsa med sina systrar för att se vad hur originalhanarnas X-kromosom kan te sig i efter en utkorsning.

Under året kommer sannolikt fler korsningar att presenteras med denna ”stenåldersstam” som kom till Sverige under sent 1960-tal.

Med vänlig hälsning Björn