Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Några lazulihanar

2012Posted by Björn Thu, December 27, 2012 13:32:54

God fortsättning på er alla!

Idag blir det bara några bilder från min röda lazuli stam. Båda hanarna är blonda och en har asienblått och en inte. Visst är det häftigt att asienblått kan "göra om" rött till vitblått och att lazulifältet som egentligen är grönblått påverkas av asienblått kan ha att göra med att den röda färgen även ligger där d.v.s. under lazulin.

MVH Björn

Ursprunglig röd neon

2012Posted by Björn Thu, December 13, 2012 22:47:05

Så här i juletid vill jag visa lite röda fiskar och därför passar detta inlägg bra. Från utställningen i Tyskland fick jag med mig en trio röd neon dubbelsvärd från Daniel Schröder. Här bild på en av hanarna.

Den stammen som Schröder har kommer ursprungligen ifrån den Svenske odlaren Håkan Turesson vilken odlade fram flera varianter av röd neon. Den första varianten han odlade fram var den som jag nu fick hem från Tyskland med grön stjärtrot och gul ryggfena och snygga svärd. Variant två vilken jag har haft sedan 2009 är helröd med dåliga svärd. Mer om hur Turesson odlade fram sina röd neon kan man läsa här.

Åter till nutiden, de fiskar jag fick hem från Tyskland sattes med mina röd neon vilket innebar att jag korsade djur ett gemensamt ursprung för sisådär tio år sedan. Resultatet blev som förväntat ganska rött men svärden är inte de bästa. Men de kan lätt förbättras ifall jag bestämmer mig att fortsätta med just denna kombination av röd neon men troligen fortsätter jag med den som jag har haft sedan 2009.

Vad som överraskade mig var att Turessons gamla stam fortfarande verkar uppdelad i Y och X-bundna anlag på samma sätta som när han slutade odla den. Beviset för detta är att vissa söner till Tysklandsfiskarna inte har någon färg i ryggfenan när jag parade de med ett blankt X, en sådan hane syns på sista bilden. Jag hade trott att alla anlag numera skulle sitta på Y, men där hade jag fel. Jag har nu tagit döttrar till Tysklandsfiskarna för att se exakt vad som sitter på X.

Kul i alla fall att ha alla ”gamla svenska” anlag i sin anläggning ifall man får för sig att man behöver de.

God jul på er ifall jag inte hinner med något mer inlägg innan jul!

MVH Björn

Grönt är skönt

2012Posted by Björn Sat, November 17, 2012 16:09:04

Ibland är det svårt att vara guppyodlare men oftare gör man det svårt för sig själv i onödan. Jag hade min kryptonitstam som började ta sig, de fick dryga 78 poäng på sista utställningen i år. Men redan innan detta började kryptoniten kännas tråkig så jag beslutade att sluta med den varianten och istället fortsätta med den gröna framkroppen (Y-bunden) och försöka göra en mer helgrön och ljus fisk. Hade vid detta tillfälle fått tag på ett anlag (X-bundet) som ger bl.a. en grön stjärtspole och ljus ryggfena. Anlaget kommer ursprungligen från en wiener smaragdstam och starkt förenklat kan man säga att det är hälften av färgerna kommer från wiener smaragdtypen. Vad som dock är tydligt är att anlaget saknar dubbelsvärdsanlag vilket också det gröna Y:et gör så kombinationen är dagsläget svärdslös. Det saknas alltså lite innan varianten är perfekt men någonstans måste man ju börja.

Här är lite bilder på de gröna svärdslösa fiskarna, men har redan börjat smida planer på hur jag ska få dit snygga dubbelsvärd, det krävs bara en överkorsning eller rätt X. Vi får se ifall och när svärden kommer på plats, har därför satt ihop en rejäl guppysoppa för att hjälpa slumpen lite på traven...

Det var allt för idag.

MVH Björn

Japanblå hellblau

2012Posted by Björn Fri, November 09, 2012 16:38:13

Har i någon artikel i Svenska guppybrev spekulerat om att Annett Wolf korsade in grundfärgen hellblau i sin japanblå stam. Jag kommer också ihåg en speciell hane som jag såg när jag besökte Wolfgang Obst vilken då hade kvar de sista resterna av Annett Wolfs japanblå stam. Hanen jag minns var en japanblå hane som var gråaktig till grundfärgen men mer ljus och verkligen utmärkte sig. Nu finns bara minnet kvar av denna hane och jag har länge undrat hur en japanblå i grundfärg hellblau skulle se ut. Här kommer svaret i två varianter d.v.s. japanblå med olika X. Den första hanen är en kopia av hur Annett Wolf-stammen (dvs japanblå+ MBAG) skulle ha sett ut i hellblau. Den andra hanen är japanblå+filigran, det finns en identisk hane i grundfärg grå (den något mörkare grå) med som jämförelse i båda fallen.

Hellblau japanblå+MBAG

Hellblau underst

Hellblau överst

Avslutningsvis lite fler bilder på samma hanar.

MVH Björn

Wiener smaragd och metarika

2012Posted by Björn Sun, November 04, 2012 15:25:47

Nu är det dags att presentera nästa generation av mitt Wiener smaragd projekt, målet är en färgglad wiener smaragd dubbelsvärd där en del individer har störzbach. För att spara utrymme och för att jag inte kan prioritera, slängde jag även med en metarikahane i denna generation. Borde definitivt separera dessa två stammar men det kan också komma fram en intressant metarika om den får lite wiener gener via en överkorsning. Vi får se vad det blir.

Så här ser avelsfiskarna ut.

Först tar vi winerhanarna, har använt två typer.

Här är störzbach-hanen (som har winener smargd under störzbachen)

Sist metarikahanen

MVH Björn

Lazuli och odlingsbetraktelser

2012Posted by Björn Tue, October 16, 2012 22:09:02

Här kommer ännu ett avsnitt i hur min röda lazulistam utvecklar sig och några tankar om guppyodling i allmänhet. Har jobbat med stammen sedan 2009 och det går sakta framåt. I de första generationerna plågades fiskarna av sjukdomar och därför blev det inget speciellt avelsframsteg eftersom det inte fanns tillräckligt med snygga hanar att välja ibland. Men nu har jag blivit av med parasiterna och har mellan 50-75 friska hanar per generation att välja mellan och detta gör att det finns några som ser bra ut och är lämpliga anfäder till nästa generation. Ett relativt nytt problem för mig som jag har fått stifta bekantskap med det senaste året och som verkar kunna uppstå vid guppyavel är ifall man väljer unga hanar (eller fel hanar) till avel och att dessa sedan visar sig vara olämpliga som äldre. I mitt fall rör sig ofta om att en del äldre hanar blir gamla i förtid d.v.s. de blir hängiga (även lätt sjuka) och tappar farten och lystern i färgen medan andra hanar åldras med värdighet och är mycket snyggare än sina klena och sjukliga bröder. Tyvärr verkar dessa oönskade egenskaper nedärvas relativt starkt så det kan vara en fördel att använda äldre hanar för att undvika denna fallgrop. Fördelen med unga hanar är man får ett kort generationsintervall, vilket kan leda till snabba avelsframsteg under förutsättning att man väljer ”rätt” hanar. Det svåra är när man satt upp ett avelsmål och man får fram snygga unghanar med de eftersträvansvärda egenskaperna då är det svårt att låta bli att odla på de små liven innan man vet att de även är hållbara som äldre. I lazulistammen har det svåra varit att få till en stark röd färg på bakkroppen och fenorna, har därför valt hanarna efter den egenskapen och då har kanske vitalitet fått träda tillbaka något. Detta har lett till att lazulistammen har lite sådana här hållbarhetsproblem, så nu försöker jag att använda både några gamla ”still going strong” och några unga lovande hanar i varje avelsgrupp för att på så vis sätt få det bästa ur båda ålderskategorierna. Vi får se hur det går. Nedan presenteras de senaste avelshanarna.

MVH Björn

Japanblå

2012Posted by Björn Sun, September 30, 2012 23:09:54

I detta inlägg kommer lite bilder från den senaste generationens avelshanar från den japanblå stammen. Mitt mål med denna stam är bl.a. att få till gula och lite längre svärd och helst en grön framkropp. Har redan kommit en bit på väg, nu gäller bara att fortsätta att förbättra och fixera anlagen. Så här kommer de obligatoriska bilderna.

Jag tror mycket på denna stam och nästa år ska de göra succé på utställningarna!

MVH Björn

Lyrprojektet

2012Posted by Björn Thu, September 13, 2012 21:21:36

De som följer min blogg borde veta vid det här laget, att jag är en dubbelsvärdsfantast. Men tydligen kan man lära om, i alla fall lite…

Projektet som jag nu har påbörjat vidgar mitt något snäva intresse, jag ska nämligen försöka mig på att odla en stam lyrstjärtar. Ursprungshanen kommer från Olle Bobergs odlingar, Olle är för övrigt en av Europas mest välkände lyrstjärtsodlare, mer om detta i kommande medlemstidningen. Hursomhelst, i maj hade vi möte hemma hos Olle och då hittade Micke Norberg två gröna dubbelsvärd/lyrstjärtar i ett akvarium. Eftersom jag alltid är svag för gröna fiskar tiggde jag åt mig en av hanarna medan Micke behöll den andra. Av någon anledning har jag fått för mig att min stam ska odlas i lyrstjärtsstandard. Så här såg Olles gröna hane ut.

Eftersom jag har tagit liknande hanar tidigare från denna stam (se detta inlägg) så misstänkte jag vilket ”Y” hanen bar på och det visade sig i F1 att jag hade rätt. Här följer bild på två söner.

Det som kommer att bli spännande är vad som kommer att komma i F2, eftersom det är då de X-bundna anlagen dyker upp. Då kommer även de första lyrliknande fiskarna att visa sig eftersom det verkar som att lyranlaget i detta fall är X-bundet. Det ska även bli intressant och se hur svårt det är att odla standardriktiga lyror i jämförelse med dubbelsvärd. Jag är ganska övertygad om att det är betydligt svårare…

Återkommer om cirka ett halvår med en ny lägesrapport i lyrprojektet. Under tiden blir det som vanligt mest dubbelsvärd.

MVH Björn

Next »