Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Blåröd jul

2011Posted by Björn Thu, December 22, 2011 23:56:54

För att skapa lite julstämmning i guppyvärlden blir det nu bilder på den senaste generationen av mina röda lazulis. I den uppväxande generationen blir det en större del blonda, de verkar och se hyfsade ut. Här kommer de halvjuliga fiskarna.

Vi avslutar med en blond

God jul och gott nytt år på er alla!

MVH Björn

Wiener smaragdsoppa

2011Posted by Björn Fri, December 16, 2011 20:56:51

Minns ni den gröna smaragdhanen för några inlägg sedan. Han parades med honor efter korsning som innehöll X-bunden filigran. Detta resulterade i hälften Wiener smaragd med filigran och hälften utan filigran, de båda typerna ser ut så här:

Jag räknar med att en del av det mer gröna kommer tillbaka i nästa generation och så fall innebär det att det är X-bundet. Men jag är inte säker på det då det finns hur många olika anlag som flyter runt i denna ”blandrasstam”. Återkommer och berättar vad det kommer ur denna soppa, någon gång under senvintern då nästa generation har färgat ut.

MVH Björn

Tysklandsblå (hellblau)

2011Posted by Björn Wed, November 30, 2011 22:02:37

Tänkte idag visa lite fiskar i den ovanliga grundfärgen som vi hittills har kallat hellblau (tyska ljusblå) men varför inte kalla grundfärgen för tysklandsblå istället? Den uppstod ju i Tyskland, så varför inte tysklandsblå? Nåväl, nog om detta. Nu till guppysarna för idag, de är som sagt ”tysklandsblå” och kommer ur min ”orena” galaxystam. Den första jag visar har ett rött X, så här får ni se hur grundfärgen tysklandsblå påverkar röda färger. Rött på tysklandsblå verkar bli matt och urvaskat jämfört med på grundfärg grå (som finns med på den ena bilden som jämförelse).

I nästa fotogrupp förekommer en galaxy på de flesta bilderna (den med filigran på bakkroppen och den mest tilltalande varianten) de andra som skymtar på bilderna har andra X, vilket gör att de inte är galaxys, utan bara tysklandsblå metallik. Vi får se ifall mitt namnförslag fastnar eller inte…

MVH Björn

Annorlunda

2011Posted by Björn Sun, November 20, 2011 15:30:13

En annorlunda hane dök upp för ett tag sedan i min röda lazulistam. Jag har ingen aning vad som har hänt, antagligen är det någon form av överkorsning. Jag har inte hittills inte satt honom med några honor, och troligen har jag inte plats än på ett bra tag. Detta på grund av att jag har haft en rejäl släng av guppyfrossa den senaste tiden och därför är alla akvarium och byttor överfulla av spännande parningar. Vi får se om jag i framtiden sätter denna relativt annorlunda hane till några honor. Han kan mycket väl visa sig ha några riktigt spännande anlag, frågan är bara: Är allt Y-bundet ? En korsning skulle ge oss svaren...

Så här ser han ut på några skakiga bilder.

MVH Björn

Flyt med Kryptonit

2011Posted by Björn Sun, November 06, 2011 17:24:00

Det var möte igår och jag lyckades med att komma hem tomhänt! Nu till dagens bilder och berättelse. Jag skrev för ett tag sedan om att jag fick en misslyckad generation av min nya stam kryptonit, men att jag trodde mig veta vad felet var. Jag gissade på att ”felet” berodde på ett X-bundet dubbelsvärd och att en återkorsning skulle avhjälpa svärdavsaknaden. Tror ni jag hade rätt?

Jorå denna gång råkade jag ha rätt och stammen är återigen på rätt köl och snart kan den skickas på tävlingar (i alla fall om man inte har avsikt att vinna…). Skönt!

Har tänkt mig att överföra kryptoniten på fler grundfärger, nu finns den i grå och albino (vilka poppade upp i sista generationen). Första försöket är att prova kryptonit på grundfärg guld. De första guldyngelen födes för någon dag sedan så om 3-5 månader borde det finnas lite bilder här på bloggen ifall allt går bra med de små liven.

Nu kommer lite bilder först på senaste generationens avelshanar och en albino.

MVH Björn

Allt på Y

2011Posted by Björn Sat, October 29, 2011 14:02:03

I min jakt på det perfekta X:et (endast med ett bra svärd och färgad ryggfena på) hittade jag vad jag trodde var en bra kandidat i den röda japanblå stammen. Där allt det röda är X-bundet och jag trodde att här var ett X som tappat anlaget för den röda framkroppen. Hanen saknade den röda framkroppen och hade ljusare svärd och ryggfena än vad de brukade ha i den stammen. Yes, tänkte jag, äntligen!

Lite bilder på hanen

Så jag fixade fram några ”blanka honor” som jag satte honom med. Sedan kom ynglen, vilka växte upp och började färga ut. Om hanen hade det perfekta X:et skulle hans söner sakna åtminstone den färgade ryggfenan. När hanarna började färga ut, märkte jag tydligt att de fick färg i ryggfenan. Besviken förstod jag att jag fått en annan form av överkorsning, nämligen allt utom den röda framkroppen nu satt på Y. Vilket i sig själv är ganska unikt, men inte vad jag ville ha. Har inte bestämt hur jag vill göra med denna variant, de verkar behöva lite arbete innan svärden blir fantastiska (de är helt ok, men inte tipptopp). Vi får se vad det blir av alla mina japanblå projekt.

MVH Björn

Mer metarika

2011Posted by Björn Fri, October 21, 2011 22:06:53

Har nu haft metarika stammen ett drygt år. Min första föresats var att få till en metarika med dubbelsvärd, detta lyckades lätt i och med parningen med röd neon honor. Efter att ha odlat stammen i två generationer har jag ledsnat på kombinationen. Visar några bilder från sista generationens hanar. Anlagen verkar motverka varandra och det blir ingen lyster i färgen, vilket också bekräftades av bedömingen (låg poäng) av två trios som varit på utställning.

Så jag har nu använt några metarikahanar vilka har ett annat X varför de är översvärd och parat de med honor så stammen finns kvar tills den perfekta genkombinationen dyker upp. Hade nedanstående hane haft dubbelsvärd hade de varit supersnygga i och med att han har översvärd är han "bara" riktigt snygg!!

Vi får se vad framtiden har i sitt sköte för metarikastammen...

MVH Björn

Röd neon 2

2011Posted by Björn Sat, October 08, 2011 23:53:06

Den 22:a augusti skrev jag ”i väntan på nästa generation” om min röd neon stam. Nu är det läge att presentera nästa generation, det är inget märkvärdigt än så länge men de blir lite rödare för varje generation. Problemet är att ju rödare de blir desto sämre blir svärden. De två önskade egenskaperna verkar inte vara helt negativt kopplade utan beror mer på att det är svårt att odla mot två mål samtidigt. Har även tänkt att odla stammen mer i blont och albino i framtiden, men ibland föds det för lite albinos så man får fokusera på annat först. Här kommer den senaste generationens avelshanar

På återseende

MVH Björn

Next »