Björns guppyblogg

Björns guppyblogg

Mest bara guppys

Här berättas den spännande följetongen om vad som händer i mitt guppyrum

Nya bloggen

2014Posted by Björn Wed, October 15, 2014 22:05:35

Vill bara påminna om att bloggen fortsätter på nya hemsidan

http://bjornsblogg.guppy.se/#home

MVH BjörnGuppy-SM

2014Posted by Björn Sat, September 20, 2014 22:40:10

Hej alla!

Tiden räcker inte till att hålla igång bloggen på samma sätt som tidigare. Vidare kommer denna hemsida att släckas ned men minst 2014 års inlägg kommer att kopieras över till den nya hemsidan och bloggen. Detta innebär att den som vill spara äldre material från denna blogg får göra det själv eftersom det är ett för stort jobba att kopiera hela innehållet.

Vill slutligen flagga för Guppy-SM som kommer att gå av stapeln nästa helg. Det kommer att bli trevligt och jag kommer att ställa ut minst en 8-9 trios.

MVH Björn

Röd neon

2014Posted by Björn Mon, July 14, 2014 16:39:59

Här kommer lite bilder på senaste avelshanarna i min röd neonstam, en av hanarna är albino.

Tyvärr verkar det inte komma så mycket yngel ur denna stam just nu, får fundera på vad det kan bero på.

Med vänlig hälsning BjörnHellblau pink

2014Posted by Björn Fri, June 27, 2014 23:07:33

Denna gång blir det något för guppynördar på avancerad nivå. För något år sedan hittade jag en hane med Winer smaragd (WS) i grundfärg pink i min guppysoppa. Den hanen finns beskriven i inlägget en annorlunda WS. I det inlägget hoppades jag att någon hane skulle få den dubbelrecessiva grundfärgen pink och hellblau. Jag hade tur för bland 30-40 hanar blev det en hellblau pink, den är inget märkvärdigt att se på då den saknar de flesta färger. Jag tror inte exakt denna variant har fotograferats tidigare. Det har visats foton på några få hellblau pink i Tyskland men då var det med täckfärg halvsvart den här är WS med MBAG (om jag inte visste det skulle man inte kunna se det). Här kommer underverket.

För att ni ska få något att jämföra med visar jag några bilder på hanar som bara har grundfärg pink och sist kommer det två bilder på hanar i grundfärg hellblau. Alla pinkhanarna är WS MBAG beträffande täckfärg det oklart ifall hellblau hanen med svärd har MBAG men hellblau hanen på sista bilden har det. Observera att grundfärgen pink gör stjärtfenan liten och mer rundstjärtsformad.

Med vänlig hälsning BjörnMetalliklyra

2010Posted by Björn Sun, June 08, 2014 22:28:57

Nu har tiden gått så pass att det är dags att åter igen presentera de senaste avelshanarna i min metallik-lyrstam. Den äldre hanen med X-bundet japanblått användes även i förre generationen så han har ni sett förut men nu är han ett halvår äldre. Velig som man är så är det inte säkert att stammen ska vara metallik och japanblå som den äldre hanen, de yngre hanarna som inte har japanblå ser också finna ut så jag kör lite mix tills jag vet vad som blir min favorit. Här kommer således de senaste avelshanarna, de är trevliga tycker jag men som sagt är lyra en svårare standard jämfört med dubbelsvärd och mycket jobb återstår. Först gammelhanen med X-länkad japanblå.

Med vänlig hälsning BjörnMer Boberglyra

2014Posted by Björn Wed, May 28, 2014 21:26:42

Experimenten med Boberglyran fortsätter. Här kommer några bilder på Boberglyra korsade med röd neon (x-bundet). Inget speciellt men med en ”ny” täckfärg vet man aldrig hur de reagerar med andra täckfärger.

Vad som verkar mer intressant är versionen Boberglyra med VEG (Vienna emerald gene = wiener smaragd genen dvs en grön framkropp och stjärtrot). Avslutar med en suddig bild på den typen men bättre bilder kommer, tycker att denna variant har ett ”skönt” grönt skimmer.

Tror i dagsläget att denna variant är något att odla vidare på vi får väl se om jag tycker likadant om ett halvår...

MVH BjörnTobi's översvärd

2014Posted by Björn Fri, May 09, 2014 21:40:08

Förra hösten tog en medlem hem en översvärdshane från Tyskland, närmare bestämt från den relativt kände odlaren Tobias Bernsee. Vi har alla följt Tobis blogg där han visar bilder på korsningsprojekt och hans översvärdsstammar. Översvärdshanen kommer från en stam som Tobi odlat sedan 2004 (mer finns att läsa om stammen i senaste guppybrevet) men jag ville egentligen bara prova de olika anlag som fanns i stammen. Eftersom Tobi nyligen hade flyttat hade han bara en hane att avvara, vilken jag emottog med glädje. När jag fick hanen tyckte jag att den var riktigt snygg färgmässigt och jag bestämde mig därför att försöka odla lite på stammen d.v.s. inte bara korsa runt. Så här såg hanen från Tobi ut.

Eftersom det inte fanns några tillhörande honor med satte jag honom med ett gäng honor med olika anlag bl.a. röd neon och VEG (Vienna emerald gene = wiener smaragd genen, vilken ger grönaktig framkropp, gul ryggfena och ibland svärd). Så det blev några olika varianter av söner. Här suddiga bilder på F1-sönerna (får försöka ta några bättre när de blir äldre). Översta hanen i nedersta bilden till höger är inte en son till översvärdshanen så bry er inte om den.

Ingen av kombinationerna i F1 blev någon supersuccé men det spelar ingen roll för nu börjar F2 färga ut och då kommer jag börja välja bland hanar som ser ut som ursprungshanen (vilken för övrigt fortfarande lever) för att odla vidare på stammen.

Med vänlig hälsning BjörnAnnorlunda WS

2014Posted by Björn Thu, May 01, 2014 13:54:02

För något år sedan dök det upp en annorlunda hane i mitt sällskapsakvarium. Hanen som jag gissar var en wiener smaragd med blå triangel i grundfärg pink fick gå länge innan jag inte längre kunde motstå att sätta honom med några MBAG-honor som kan bära på hellblau. Här har vi pinkhanen.

Sönerna blev helt enligt regelboken wiener smaragd dubbelsvärd med MBAG och i övrigt inget intressant. Hanarna sattes med systrarna och de ynglen kommer snart att färga ut. Har vi riktig tur kan det finnas dubbelrecessiva i grundfärgerna hellblau och pink bland ynglen, ska bli spännande. Mer om detta senare, nu bilderna på wiener smaragd MBAG hanarna.

Med vänlig hälsning BjörnNext »